Protest zbog neprimjerenog poliitčkog pritiska na RTCG

Protest zbog neprimjerenog poliitčkog pritiska na RTCG

DPNCG poziva novinare  da  se pridruže protestu ispred zgrade RTCG, u četvrtak u podne, u znak solidarnosti sa kolegama iz Javnog servisa koje rade pod velikim političkim pritiskom.
Neprimjeren politički uticaj vlasti na Savjet RTCG, a samim tim i na uredništvo, stvoriili su atmosferu u kojoj je teško novinarima i urednicima da profesionalno rade svoj posao.

Vlast čiji predstavnici govore kako razumiju slobodu medija, to očito doživljava kao medije po svojoj mjeri . Zato  tražimo od članova Savjeta RTCG da još jednom razmisle kakav Javni servis treba Crnoj Gori- partijski ili onaj koji otvara teme od javnog interesa.
Višemjesečna poigravanja sa Javnim servisom sigurno ne doprinose slobodi medija i unavnoteženom izvještavanju RTCG, već pospješuju samocenzuru i bojazan od mogućih sankcija.

DPNCG poziva  i kolege iz ostalih novinarskih asocijacija da se priključe protestu. Ne branimo sjutra  Andrijanu Kadiju, već poručujemo političarima da prekinu sa igrama sa Savjetom RTCG, branimo princip da medije uredjuju novinari a ne Vlada, DPS ili neka druga partija, uključujući i opozicione.

Protest organizuje NVO Media centar pod nazivom  “Nezavisni Javni servis i tačka”. U isto vrijeme počinje i sjednica Savjeta RTCG, na kojoj će biti razmatrana inicijativa za razrješenje generalne direktorice RTCG.
Na skupuće govoriti, kako je najavio Media centar, Dragoljub Vuković (Media centar), Vanja Ćalović Marković (MANS), Slavica Striković (Ženska akcija), Mila Radulović (Društvo profesionalnih novinara) i Radoš Mušović (CRNVO).