DPNCG Vladi: Prestanite sa onemogućavanjem rada novinara

Ministri obavezni da razjasne sva pitanja u vezi sa radom Vlade

Društvo profesionalnih novinara poziva Vladu i njene službenike da prestanu sa nedemokratskim praksama onemogućavanja novinara da rade svoj posao i najoštrije osudjuje pisanje portal,  koji crtaju mete novinarkama Vijesti.

 Vlada umjesto da promoviše dobre prakse portalu  i4ns dostavlja pitanja koja joj o danas najaktuelnijoj temi formalnog uvodjenja sankcija Rusiji dostavila novinarka Vijesti Mila Radulović.

 Ministri su više nego drugi obavezni da razjasne sva pitanja u vezi sa radom Vlade i poštovanjem medjunarodnih obaveza koje je Crna Gora preuzela.

Na ovaj način – dostavljem pitanja novinarke Vijesti portalu - neko je od vladinih službenika učestvovao u kampanji i nacrtao metu novinarima Vijesti, posebno koleginici koja ih je poslala Vladi.

Tvrdnje da novinarke Radulović i Biljana Matijašević promovišu otvorenu rusofobiju su izutetno opasne imajući u vidi situaciju u Ukrajini i uticaj ruske propaganda u Crnoj Gori.

 Portal Borba objavio je takodje neprofesionalnu analizu teksta koji je tokom vikenda izašao u Vijestima, takođe nekorektno i neetički polemišući sa njegovim sadržajem.

 Podsjećamo i da se direktorica Uprave prihoda i carina  Milena Petričević nekorektno ponijela prema novinaru Vijesti Goranu Kaporu, zbog pisanja ovog lista o produženju licence za igre na sreću i njenom sporu sa ministrom finansija.

Direktorica je takodje pokazala i nepoštovanje prema svim izvještačima, koje je pozvala na pres konferenciju da saopšti šta ima, nakon čega je odbila da odgovara na pitanja. 

 Sve ovo, ali i slučaj inspektorke za turizam koja je prijavila urednika Pobjede Bora Višnjića zbog objave snimanja nepropisnog parkiranja, pokazuju nepoznavanje uloge medija i neodgovornost javnih funkcionera prema građanima i medijima koji ih izvještavaju.

Stoga pozivamo sve da omoguće novinarima da rade posao u interesu javnosti i prestanu sa kreiranjem ambijenta u kojem je sve dozvoljeno u društvu koje je duboko polazirovano i u kojem sve više jača desni eksremizam i radikalizam.

 Posebno je problematično to što se radi o portalu koji nije registrovan kao elektronska publikacija u skladu sa Zakom o medijima, a koji prema svim istraživanja širi sporan sadržaj, često i govor mrženje čak i u uredničnom sadržaju a ne samo u komentarima čitalaca.

Država ima zakonske mehanizme da pogrene postupak u skladu sa zakonom o medijima i da ga privremeno blokira, ali to ne radi

 Upravni odbor DPNCG