Novinari treba da rade u najboljim uslovima

Brisel, (MINA) - Novinari bi trebalo da rade svoj posao u najboljim mogućim uslovima, saopštila je portparolka Evropske komisije (EK), Mina Andreeva, nakon što je Belgija uvela godišnju bezbjednosnu taksu za provjeru novinara koji izvještavaju sa samita Evropske unije (EU).

Andreeva je kazala da EK neće uvesti nikakve dodatne takse za novinare koji pokrivaju njihove događaje, prenosi Politiko.

Trenutno je oko hiljadu novinara koji prate EU nastanjeno u Briselu, tako da će ta mjera donijeti oko 50 hiljada EUR budžetu Belgije svakih šest mjeseci.

Informativni servis EU prenio je Euroaktivu da je začuđen novim zakonom Belgije.

Međunarodno udruženje novinara koje predstavlja dopisnike iz Brisela protestovalo je protiv takse i navelo da je ona diskriminatorska i nefer prema frilenserima i malim medijskim kućama, kojima će to biti dodatni trošak.

Evropski savjet obavijestio je novinare da je Belgija uvela za belgijske i strane novinare koji žive u Briselu plaćanje takse od 50 EUR na šest mjeseci za bezbjednosnu provjeru novinara koji izvještavaju sa samita EU.

Kako je naveo briselski portal Euroaktiv, taksa diskriminiše domaće novinare u odnosu na one koji dolaze iz inostranstva i ne plaćaju tu taksu.

U saopštenju za akreditovanje za samit EU, 18. oktobra, istaknuto je da će, prema novom belgijskom zakonu, novinari koji prolaze kroz bezbjednosnu provjeru morati da plate 50 EUR, a skrining trenutno važi šest mjeseci.

Taksu ne moraju da plate novinari, već poslodavci, navodi se na sajtu Savjeta EU.

Pres služba Savjeta EU je navela da su i oni sami bili iznenađeni kada su informisani o novom belgijskom zakonu prije nekoliko sedmica i da je to "mjera bez presedana" u poređenju sa svim drugim međunarodnim događajima.