DPNCG osuđuje hajku na Dušku Pejović

Foto: Printscreen/RTCG

Društvo profesionalnih novinara osuđuje medijski linč kojem je izložena koleginica Duška Pejović nakon sinoćnjeg intervjua sa nosiocem liste "Crno na bijelo" Dritanom Abazovićem.

Na račun koleginice Pejović upućene su besprizorne prijetnje i uvrede na ličnom i profesionalnom planu, i to na društvenim mrežama, srbijanskim tabloidima I portalu koji je blizak jednoj od partija koje čine novu parlamentarnu većinu.

Komentari na tom portalu direktno ugrožavaju bezbjednost i lični integritet naše koleginice. 

Podsjećamo koliko je nerješeno takvih napada na novinare i koliko je opasno voditi hajku protiv pojedinih medija ili novinara. U tome ne smije niko biti izuzetak, dosadašnja ili nova vlast.

Posebno je opasno kada se u to uključuju portal iz druge države koji u ume tamnošnje vlasti vode hajku i protiv kolega u Srbiji koji kritički izvještavaju.

Nezamislivo je u državi koja promoviše slobodu izražavanja na ovaj način reagovati jer se nekome ne dopada kakva pitanja postavlja novinar.

Pozivamo nadležne institucije, ali i predstavnike nove parlamentarne većine, da odmah reaguju i zaustave prijetnje i uvrede. Oni su dužni da upravo svojim ponašanjem pokažu da razumiju pravo novinara da u ime javnosti postavljaju pitanja koja se njima možda ne dopadaju, u vrijeme i na način koji im se takođe ne mora nužno dopadati.