Odbačena prijava protiv novinarke Anđele Đikanović

Odluka Osnovnog državnog tužilaštva, foto: RTCG

Bivša glavna i odgovorna urednica portala FOS Media, Anđela Đikanović nije početkom prošle godine izazvala paniku i nered u javnosti objavljivanjem teksta "Pripadnici ROSU nalaze na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan?".

To je odlučilo Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je odbacilo prijavu Uprave policije podnijetu 5. januara prošle godine protiv Đikanović, pišu Vijesti.

"Jer ne postoji osnovana sumnja da je Đikanović Anđela izvršila prijavljeno krivično djelo, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", piše u dokumentu ODT Podgorica, koji potpisuje tužiteljka Ana Kalezić.

Njen branilac, advokat Miloš Vuksanović kazao je za Vijesti da je konačno donesena jedina moguća odluka.

"A to je odbacivanje prijave protiv Anđele Đikanović, na šta je odbrana ukazivala od samog početka ovog postupka, iako je samo odbacivanje prijave tek mala satisfakcija za novinarku koja je radi jednog novinskog članka pretrpjela strahovit i potpuno neosnovan teror od strane nadležnih institucija sistema", rekao je on.

Đikanović je zbog objavljenog teksta hapšena i bila u policijskom pritvoru.

Uhapšena je nakon što je tadašnja Vlada pozvala Tužilaštvo da hitno reaguje jer, tvrdili su, "ta informacija ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede".

Podsjetimo, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) osudilo je hapšenje novinarke, a više puta je apelovalo na nadlažene sudske organe da što prije odluče o žalbi advokata Đikanović, kako bi onemogućili politički obračun Vlade sa novinarima.

DPNCG je o hapšenju Đikanović prethodno obavjestilo Evropsku komisiju, Savjet Evrope, Reportere bez granica, Evropsku federaciju novinara, kao i ovdašnja diplomatska predstavništva zemalja članica Evropske Unije, te relevantne novinarske organizacije u svijetu. 

Ponavljamo, sloboda medija je jedan od temeljnih uslova za zatvaranje privremenih mjerila Crne Gore u poglavljima 23. i 24.