DPNCG zatražilo procjenu bezbjednosti Kočana

Kočan, foto: Boris Pejović/Vijesti.me

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) zatražilo je od Uprave policije i Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija da izvrši procjenu bezbjednosti urednika nedjeljnika Monitor Esada Kočana zbog napada koji se dogodio krajem marta kada je ispred zgrade u kojoj živi na njega nasrnula njemu nepoznata osoba, upućujući mu uvredjljive i prijeteće riječi.

Osumnjičeni za napad na Kočana u izjavi nadležnim organima negirao je napad tvrdeći da je on zapravo žrtva. Smatramo da se radi o opasnoj zamjeni teza i pozivamo institucije da rasvijetle cijelu pozadinu događaja.

Naglasili smo da se kolega Kočan osjeća ugroženo, te da postoji velika bojazan za njegovu porodicu i njega lično čemu svjedoči višestruka osuđivanost osumnjičenog napadača.

To je ranije konstatovano i na pres konferenciji u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), koja je održana nakon sjednice Komisije za praćenje istraga napada na novinare i njihovu imovinu, a državni sekretar u MUP-u Zoran Miljanić upoznao je javnost sa podacima iz kaznene evidencije koji se odnose na osumnjičenog napadača.

“Ja ću vam pročitati iz kaznenih evidencija Crne Gore i država Evrope, kakva tempirana bomba je šetala našim ulicama: Ubistvo u pokušaju, zatvor dvije godine i šest mjeseci 2014. godine; zatim 2004. godine švajcarski Porotni sud, zatvor 11 godina i šest mjeseci; Viši sud Podgorica, 2001. godine, zatvor tri godine i šest mjeseci; Osnovni sud u Podgorici, 1999. godine zatvor jedna godina i sedam mjeseci, Viši sud Podgorica, 1998 godine, zatvor četiri godine – ovo su sve pravosnažne presude”, kazao je Miljanić.

Da je kolegu Kočana napao čovjek sa kriminalnom prošlošću, koji je veći dio života proveo u zatvoru zbog nasilničkih djela istakao je i predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama napada na novinare Mihailo Jovović.

S motivom napada nadležni i dalje nisu upoznati.

DPNCG će nastaviti da insistira da se što prije otkriju motivi napada na kolegu Kočana, kao i na ostale novinare i novinarke koji su u prethodnom periodu bili žrtve napada, te zahtijevati da se odgovorni počinioci najstrože kazne.