Politika je sve radikalnija u preuzimanju novinarskih sloboda

Nikolić i Radulović

Novinari i mediji su dali značajan doprinos dokaznom materijalu u suđenjima za ratne zločine koji su se desili devedesetih godina prošlog vijeka, ocijenjeno je tokom stručne diskusije "Novinarstvo kao prvi nacrt historije" - o ulozi i zastupljenosti medija kao dokaza, te novinara kao svjedoka pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) .

“Svjedočenja pred Haškim tribunalom jesu složena i komplikovana priča unutar profesije, to nije jednostavan izbor i najveći dio novinara to nije želio da uradi”, kazao je direktor Media centra u Sarajevu Boro Kontić I dodao da lično smatra ispravnim odluku novinara da svjedoče.
 
U okviru istraživanja Mediacentra Sarajevo koje je sprovedeno u sklopu projekta „Novinarstvo kao prvi nacrt historije“ prikupljeno je više od dvije hiljade medijskih dokaza u arhivi sudskih spisa MKSJ-a, kao i više od trideset iskaza međunarodnih i domaćih novinara i novinarki koji su svjedočili u korist tužilaštva, ali i odbrane. 
Direktor Digitalnog arhiva Mediacentra Sarajevo Dragan Golubović je kazao da je 31 novinar svjedočio pred Haškim tribunalom, a da su sa 14 njih, iz različitih zemalja, uradili intervjue.
 
Sakupili su, kako je kazao, preko 130 sati materijala iz Haškog tribunala.
 
Istakao je da su svi pozvani engleski novinari svjedočili, a nijedan iz SAD koji su to odbili, pozivajući se na principe neutralnosti. Među ostalim, detalje svjedočenja podijelili su Martin Bell, Jacky Rowland, Ed Vulliamy, Florence Hartmann, Veton Surroi, Sejo Omeragić, John Sweeney, Slavoljub Kačarević i drugi.
 
Kontić je rekao da razgovarao sa nekoliko novinara od svih njih dobio drugačije odgovore iako je postavljao ista pitanja.
 
Prepričavajuci intervju sa novinarem Edom Vuljamijem koji je svjedočio u 11 slučajeva, rekao da je to za Vuljamija bilo "nevjerovatno i stresno" iskustvo te da je u Njujork tajmsu izašao tekst u kome je autorka navela da je riječ o egotripu I privlačenju pažnje.
 
“Rekao mi je da prije 30 godina kada je bio u podruimima Vukavara nije mogao da pretpostavi da će taj grad danas biti u Evropkoj uniji a da London nije”, prenio je Kontić riječi Vuljamija.
 
On je ocijenio da su svjedočenja jako značajna i da je novinarstva “objektivnost ako napišete da ima pet leševa bez obzira sto su srpski ili osam ako su bošnjački, dok je neutralnost ako date isti proctor silovanoj osobi I zvjeri koja ju je silovala”.
 
Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević je ukazao da je bio zgranut balansom na koji insistiraja angosaksonsko novinartsvo kada su mu britanski novinari objašnjavali da priču prave tako što jedan novinar uradi jednu stranu, drugi drugu a onda u redakciji sklapaju tekst.
 
“Imate li balansa danas u današnjoj priči – da li pravite balans kada izvještavate iz Kijeva i Moske”, kazao je on.